Млинці — одна з найулюбленіших страв багатьох людей. Для їх приготування необхідна відповідна сковорода, що особливо актуально для закладів громадського харчування, де кожен гість має залишитися задоволеним. Виробники пропонують широкий асортимент посуду, зокрема моделі, спеціально призначені для приготування млинців. Щоб зробити правильний вибір, слід перш за все звернути увагу на:
- Форму. Вона може бути круглою, квадратною чи фігурною. Класичними вважаються круглі екземпляри. Квадратна сковорідка потрібна для млинців з начинкою, а фігурна, щоб потішити дітей ласощами незвичайної форми.
- Висоту бортів. Вона повинна становити не більш ніж 1 см – на такій пательні буде легко перевертати млинці.
- Товщину дна. Найкраще, щоб вона була в межах 4 – 10 мм. З товщим дном млинці довго пропікатимуться, з тоншим – пригорятимуть.
Для використання на кухнях кафе та ресторанах важливо, аби пательня мала зручну ручку. Професійні сковороди оснащуються довгою ергономічною ручкою, яка не нагрівається в процесі експлуатації на плиті, іноді – знімною.
Як правильно підібрати розмір пательні?
На вибір діаметра впливають розміри конфорок на плиті, з якою буде використовуватися пательня, а також те, яких розмірів планується випікати млинці. Стандартні розміри конфорок електричних та індукційних плит − 14,5, 18 і 22,5 см. Діаметр має їм відповідати.
У закладах розміри млинців визначаються меню та вподобаннями відвідувачів. Для маленьких млинців підійде сковорода діаметром до 15 см, для фаршированих – 25-26 см.
Потрібно враховувати, що у посуду більшого діаметра зазвичай більша вага. Як правило, для балансу між цими показниками підбирається середній за розмірами посуд для ресторану − від 22 до 26 см.
З яких матеріалів виготовляють сковороди?

Для виробництва можуть застосовуватися різні матеріали. Найчастіше для професійної кухні надається перевага таким:
- Алюміній. Моделі з нього обходяться недорого, легкі, придатні для миття у посудомийній машині, поверхня швидко нагрівається. Бажано обирати моделі з антипригарним покриттям. Алюміній без ферромагнитного дна не може використовуватись на індукаційній плиті.
- Чавун. Стінки та дно довго тримають нагрів. Чавуна сковорідка відзначається тривалим терміном служби, стійка до механічних пошкоджень. Щодо недоліків, це значна маса, повільне прогрівання та необхідність у великій кількості олії через пористу структуру матеріалу.
- Нержавіюча сталь. Зразки з цього матеріалу міцні, бюджетні за ціною, їх можна мити у посудомийній машині. Середня вага сприяє комфортному використанню. Однак слід уважно стежити за процесом приготування, щоб млинці не пригоряли.
Окремо варто розглянути модифікації, у яких передбачене антипригарне покриття. Антипригарна пательня суттєво спрощує смаження млинців, дозволяє уникнути псування страви. Такі сковорідки легкі, забезпечують рівномірне пропікання, млинці перевертаються без зайвих труднощів. Готувати можна й без олії, що сприяє економії. Щоб отримувати перелічені переваги впродовж заявленого терміну, такий інвентар для кухні вимагає акуратного поводження з ним. Тефлон чутливий до механічних впливів, тому не можна піддавати його ударам, терти жорсткими губками й тим паче металевими щітками. Для збереження цілісності покриття рекомендується користуватися дерев’яними або силіконовими лопатками.
Успішна подача млинців починається не з рецепта, а з правильно підібраної сковороди — і це той інструмент, що перетворює щоденну страву на справжню гастрономічну візитівку закладу.