Меню Закрити

Користь та використання селітри

Питання підживлення може бути критичним для фермерів, адже від нього залежать стан рослин та врожайність. Тому варто дізнатись, що краще: селітра чи нітроамофоска, та зробити зважений вибір. Правильне підживлення допоможе оптимізувати аграрні процеси та більш економно розподіляти ресурси.

Про користь селітри

Мінеральне добриво має форму білих або жовтуватих кристалів, які легко розчиняються у воді. В ньому міститься азот у формі нітратів натрію, кальцію, амонію, калію. Селітра вибухонебезпечна, тому до її зберігання висуваються суворі умови:

  • сухе приміщення;
  • хороша вентиляція;
  • відсутність відкритого вогню;
  • віддалення від обігрівачів.

Також її потрібно тримати у віддаленні від будь-яких матеріалів, які можуть вступити в реакцію, наприклад соломи чи сіна. Які добриво її використовують через надзвичайну швидкість засвоєння азоту рослинами. За наявності величезного вибору добрив на ринку селітра продовжує лідирувати у цьому напрямі.

Азот необхідний для більшості рослин, адже сприяє синтезу білків та інших органічних сполук. Він допомагає сільськогосподарським культурам швидше зростати, формувати міцніші стебла та підвищувати врожайність. Також він полегшує засвоєння інших корисних речовин.

Різновиди селітри

За складом розрізняють такі види добрива:

  1. Аміачне. Високий вміст азоту ідеальний для підживлення рослин ранньою весною.
  2. Калійне. Підходить для хлорофобних культур, містить калій.
  3. Кальцієве. Відмінно працює на закислених грунтах, має лужну дію.
  4. Натрієве. Через суміш азоту і натрію найкраще для землі з низьким вмістом гумусу.

Селітру використовують для зернових — наприклад, аміачна підходить для пшениці, озимого ріпака. Але не можна застосовувати її для гарбузів, огірків, патисонів, кабачків, оскільки вони можуть накопичувати нітрати.

Що треба знати про використання селітри

Тонна селітри коштує приблизно 20–30 тис. грн. Це значне вкладення, яке потрібно враховувати під час складання бізнес-плану. Поради з використання:

  • застосовується на нейтральному або слаболужному грунті, оскільки підвищує кислотність;
  • знизити кислотність можна, змішавши добриво з вапняним борошном;
  • найкраще всотується у вигляді водного розчину, але не повинна потрапляти на пагони й листя;
  • вносять мінімум за два тижні до збирання врожаю, з рясним поливом;
  • не підходить для уражених хворобою рослин;
  • не використовують разом з легкозаймистими речовинами, як-от солома, тирса, торф.

Селітра корисна, якщо чітко дотримуватись зазначених на упаковці дозувань, але за надлишку вона спричиняє накопичення нітратів в рослинах.

Порівняння селітри та нітроамофоски

Іноді селітру краще замінити нітроамофоскою, адже та містить цілий комплекс мінералів. В її склад входять азот, калій і фосфор, тоді як у селітрі міститься лише азот. За необхідності добриво також можна замінити карбамідом, який ще називають сечовиною. В ньому міститься до 46% азоту в зручній до засвоєння формі.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Пов'язані записи