Меню Закрити

Як правильно розрахувати ПДВ: покрокова інструкція

Кожен підприємець в Україні (крім тих, хто знаходиться на Єдиному податку та неплатників, що мають річний дохід менше ніж 1 мільйон гривень) зобов’язаний сплачувати ПДВ. Щоб уникнути штрафних санкцій від податкової служби, необхідно своєчасно надавати звітність, а для цього — знати, як правильно здійснювати розрахунки. 

Що таке ПДВ та як його рахувати?

Перш ніж розбиратись, як вирахувати ПДВ, коротко розглянемо термінологію. Податок на додану вартість є непрямим, тобто він сплачується споживачами на етапі покупки товарів чи послуг. Підприємці додають його до ціни, а потім перераховують до державного бюджету. 

Основною ставкою ПДВ в Україні є 20%, хоча існують і знижені ставки для окремих категорій товарів та послуг — 7% для медичних виробів та лікарських засобів, і 0% для експорту товарів.

Алгоритм розрахунку та сплати ПДВ

Перший крок — визначити актуальну ставку для вашого виду діяльності. Далі дотримуйтесь інструкції:

  • Визначити базу оподаткування.

У випадку ПДВ базою є вартість проданих товарів чи наданих послуг. У разі імпорту, податок нараховується відповідно до митної вартості. При визначенні бази необхідно врахувати всі знижки, комісії та інші коригування, що впливають на кінцеву суму.

  • Розрахувати суму.

Для калькуляції необхідно застосувати формулу: Сума ПДВ = База * Ставка ПДВ. Наприклад, якщо товар коштує 100 гривень і до нього застосовується ставка у 20%, то сума податку складатиме 20 грн. Відповідно кінцева ціна, яку заплатить споживач — 120 гривень. 

  • Оформити накладну.

Накладна необхідна для підтвердження акту нарахування ПДВ. Її слід оформити відповідно до вимог чинного законодавства та своєчасно подати до уповноваженого органу. Документ містить:

  • унікальний номер та дату складання акту;
  • повна назва, податковий номер, адреса продавця та покупця;
  • точний опис (номенклатуру) товару/послуги, їхню ціну за штуку, кількість реалізованих одиниць та загальну суму;
  • ставку ПДВ, що застосовується для кожного продукту;
  • суму, з якої розраховується податок (базу);
  • обчислену суму ПДВ.

1. Реєстрація ЄРПН

Після складання податкової накладної її необхідно зареєструвати в ЄРПН через особистий кабінет або за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення. На це в підприємця є до 10 діб з моменту, коли він отримав кошти чи товар. У разі прострочення, податкова інспекція накладе на бізнес штраф у розмірі від 10% до 50%.

2. Розрахувати суму сплати

Для цього варто відняти від податкового кредиту (суми ПДВ, яку підприємець сплатив при придбанні товарів чи послуг для свого бізнесу) отриману в результаті розрахунку суму податку на додану вартість. Наприклад, якщо ви отримали 2000 гривень ПДВ, але під час закупівлі сплатили 500 гривень, то фінальна сума, яку необхідно перерахувати до державного бюджету складатиме 1500 грн. 

Кожного місяця підприємець зобов’язаний подавати податкову звітність. Це необхідно зробити протягом 20 робочих днів. Дотримання термінів є обов’язковим для уникнення штрафів

Правильний розрахунок ПДВ — це важливий елемент фінансового управління бізнесом. Насправді алгоритм не такий складний, яким може здатись, на перший погляд. Звичайно, краще звернутись за консультацією до фінансового спеціаліста, однак розібратись з системою оподаткування можна самостійно. 

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Пов'язані записи