Меню Закрити

Угілецька тополя

Рівненська область в Україні відома не тільки своєю гостинністю та культурним багатством, а й унікальними природними пам’ятками. Однією з таких є Угілецька тополя, яка є не тільки природо-заповідним об’єктом, а й символом стійкості та історії регіону.

Розташована в західній частині мальовничого села Угільці, Угілецька тополя вражає своєю монументальністю. Це найстаріше дерево Європи та України, яке було посаджене між 1587-1607 роками, що робить його справжнім свідком історичних подій. Перша письмова згадка про село Угільці датується 1577 роком, що підкреслює історичне значення цього місця.

Угілецька тополя займає площу всього 0,01 га, але її величність надає цьому місцю особливого значення. Землекористувачем території є Бугринська сільська рада Гощанського району. Дерево належить до виду тополя біла, яка є унікальною за своїми характеристиками серед тополь Європи та України.

Обхват стовбура цього величного дерева становить 9 м 60 см на висоті 1 м 30 см, а діаметр стовбура – 2 м 80 см. Заввишки тополя досягає 27 метрів, а її вік оцінюється в 400-420 років. Місцеві жителі лагідно називають її “Осика”.

Ця тополя є частиною Острозько-Гощанського фізико-географічного району Волинської височини, яка належить до області Західно-Українського краю зони широколистих лісів. У 2009 році Угілецька тополя була занесена на сторінки реєстру-довідника «Найстаріші дерева України» в розділ «Парад переможців», що видавалося Державною службою заповідної справи України, Київським еколого-культурним центром за сприяння Глобального Екологічного Фонду ООН ПРООН в Україні.

Подорожуючи Рівненською областю, неможливо оминути цей унікальний природний об’єкт. Угілецька тополя не тільки є живим символом історії, але й нагадує про важливість збереження природних пам’яток для майбутніх поколінь. Стоячи біля цього дерева, можна відчути зв’язок з минулим та неймовірну силу природи.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Пов'язані записи