Меню Закрити

Орієнтуємо на професію

Закінчили школу – що далі?

Ви закінчили школу. Перед Вами стоїть нелегке завдання вибору професії до душі, визначення професійного життєвого шляху.

Вас, звичайно, хвилюють питання: ким бути? Як знайти головну справу свого життя, щоб приносити найбільшу користь людям, країні, відчувати себе потрібним, повноцінним і задоволеним своєю працею?

Обираючи професію, пам’ятайте, що:
— здійснити цей відповідальний крок треба, враховуючи свої нахили та здібності, особисті та громадські інтереси;
— світ професій значно ширший (понад 40000), ніж коло навчальних предметів, що вивчалися в школі (12—15), тому ототожнення улюбленого навчального предмету з професією не завжди є надійним орієнтиром у виборі професії;
— професію не слід вибирати “за компанію”, такий вибір лише випадково буває вдалим;
— розподіл професій на погані і хороші, цікаві і нецікаві, легкі і важкі — помилковий. Значення професії у житті людини залежить не стільки від характеру роботи, скільки від того, як до нього ставиться сама людина, на скільки професія відповідає її запитам і можливостям;
— інколи за зовнішньою привабливістю професії приховані її негативні риси (так, професію геолога інколи цінують за можливість мандрувати і бачити світ. Актора — за славу і популярність. Але ж…);
— не варто переносити своє ставлення до конкретної людини на її професію, бо особиста симпатія чи антипатія до людини однієї професії ніяк не може свідчити про особисту придатність чи непридатність іншої людини до цієї професії.

Як уникнути помилок і розчарувань у виборі професії?

Обираючи професію радимо Вам виконувати послідовно такі дії:
— Ознайомтесь з інформацією про світ професій і визначить сферу діяльності, яка Вас цікавить;
— Вивчить самого себе, складіть уявлення про свої інтереси, здібності, нахили.
— З’ясуйте, чи немає у Вас медичних протипоказань щодо обраної професії;
— Знайдіть можливість зустрітися з представниками цієї професії і довідайтесь, в якому навчальному закладі можна одержати відповідну кваліфікацію;
— З’ясуйте у спеціаліста центру зайнятості, чи користується обрана Вами професія попитом на ринку праці;

Використайте при виборі професії формулу “Хочу — Можу — Треба”.

  • “Хочу” — це те, що Вас приваблює у професії;
  • “Можу” — це Ваші здібності, можливості, стан здоров’я, потрібні для обраної професії;
  • “Треба” — попит на обрану професію на ринку праці.

Закінчив навчання – мрієш про роботу

Шановні друзі! Перед Вами відкривається величезний вибір шляхів самореалізації, втім без базових правових знань неможливо осягнути і скористатися можливостями, що їх надають держава і суспільство.

«Закінчив навчання – мрієш про роботу». Київ – 2005 р.
Тому цей посібник стане для Вас корисним гідом у самостійному житті, відкриє нові горизонти. Адже сьогодні успіху досягне вже не просто “людина розумна” — а “людина освічена”.

Якщо життя, яке Ви маєте, мало схоже на життя про яке Ви мрієте — цей посібник для Вас. Сила Вашої волі і сила знань, які Ви тут отримаєте, допоможе вирватись із світу слабких людей, яким зручно скаржитись на своє життя і боятися його змінити.

Цей посібник знадобиться всім, хто робить перші кроки в самостійне життя. Думаєте важко зробити перший крок? Ні, це не важче, ніж просто перегорнути наступну сторінку…

Професій безліч. Яку вибрати? Чим зайнятися?

Дорогі друзі! Ви, звичайно, не раз замислювалися над питанням: ким бути? Як здійснити правильний вибір професії та знайти головну справу свого життя, щоб мати моральне задоволення від роботи, отримувати достатню заробітну плату, приносити користь людям, державі. У кожного з вас є свої особисті вимоги до майбутньої професії. Але разом зі своїми схильностями та бажаннями необхідно враховувати ще й потребу ринку праці.

Мабуть, у вас є знайомі, друзі, які не знайшли собі роботи за професією після закінчення навчання, тому що професія втратила актуальність ще до моменту пошуку роботи. Що потрібно знати, щоб не повторювати їхніх помилок? Перш за все ви можете відвідати центр зайнятості і дізнатися там про актуальні на сучасному ринку праці професії та перспективи їхнього розвитку в недалекому майбутньому.

Зважте, що завжди бути конкурентоспроможним – це мати кваліфіковану робітничу професію. Багато підприємств змагаються за можливість отримати висококваліфікованих працівників.

Верстатні та будівельні професії використовуються в різних сферах практичної діяльності, тому інтерес роботодавців до осіб з такими професіями, як „токар”, „фрезерувальник”, „слюсар будівельний”, „муляр”, „штукатур”, „електрогазозварник”, буде постійним.

Погляд на вибір професії як єдиної на все життя – хибний. Обрана професія має давати широкі можливості для професійного розвитку та змін. Кращим інженером, наприклад, буде той, хто пройшов школу майстерності робітника.

Між робітничими професіями існує сумісність у межах професійного напряму, а також можливість перекваліфікації без втрати великої кількості часу. Так, слюсар механоскладальних робіт має можливість працювати за професіями слюсарного напряму; токар – за професіями верстатного напряму. І варіантів працевлаштування у таких професіоналів завжди достатньо.

«Розповідаємо про робітничі професії». Київ – 2010 р.

Шановні друзі! Уважно ознайомтеся з описами запропонованих у брошурі професій, що мають попит на сучасному ринку праці, зробіть правильний вибір та знайдіть своє місце в житті!

ПАМ’ЯТАЙТЕ, ЩО ТІЛЬКИ ВИ МОЖЕТЕ ОБРАТИ СВОЄ МАЙБУТНЄ!

Перед складним вибором життєвого шляху бажано трошки зупинитися та поміркувати — саме розсудлива та своєчасна порада часто змінювала людську долю — сподіваємося, що наші зусилля не марні і допоможуть саме Вам.

Саме сьогодні Ви маєте змогу на безперешкодне здобуття освіти у будь-якому навчальному закладі країни і навіть за кордоном. Освіта — це країна, життя у якій потребує мистецтва збирати, накопичувати аналізувати та використовувати інформацію для вирішення широкого кола питань.

Що саме Ви обираєте — справа Ваша. Та не забувай: саме від Вашого вибору залежатиме ваше подальше життя, а, можливо, і життя всієї країни. Бажаємо успіху!

За потреби скористайтеся послугами безкоштовної інформаційно-довідкової інтерактивної багатоканальної телефонної системи державної служби зайнятості 0-800-50-50-60, інтернет-порталами державної служби зайнятості www.dcz.gov.ua та www.trud.gov.ua.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Пов'язані записи