Меню Закрити

Основний закон держави

Незабаром ми будемо відмічати  День Конститу́ції Украї́ни     Що таке Конституція? Основний Закон, який декларує цінності держави. День Конститу́ції Украї́ни — державне свято України. Святкується щорічно 28 червня на честь прийняття Конституції України у 1996 р. День Конституції України — єдине державне свято, закріплене в самій Конституції: Стаття 161. День прийняття Конституції України є державним святом — Днем Конституції України. Депутати працювали над проектом, залишаючись у сесійній залі всю ніч з 27 на 28 червня. 

Парламентарії врахували зауваження Президента України, а також підтримали всі спірні статті проекту – про державні символи України, про державну українську мову, про право приватної власності в Україні. Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. Прийняття Конституції було найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені. Ця конституція діє і сьогодні.

Конституція увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність — фундаментальні   засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу.

Більш детально осягнути сутність і становлення Конституції України пропонуємо переглянувши ряд  фільмів «Як писалась Конституція»: історія творення головного правового документу держави, починаючи від Конституції гетьмана Пилипа Орлика 1710  року староукраїнською мовою, яка є першою європейською конституцією, і завершуючи ухваленою 28 червня 1996 року Конституцією перегляд  фільму Л.Осики

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Пов'язані записи