Меню Закрити

Три природні об’єкти на Рівненщині стали пам’ятками природи місцевого значення

Три природні об’єкти на Рівненщині стали пам’ятками природи місцевого значення. За це проголосували депутати облради на сесії 16 лютого. Охоронний статус забезпечить збереження вікових дерев, а також природного стану тераси річки Стир.

Про це інформує кореспондентка Суспільного.

Йдеться про “Шибинську Липу”, “Столітню вербу” та “Боремельські яри” в Боремельській громаді. За те, щоб вони стали пам’ятками природи місцевого значення депутати облради проголосували одноголосно, 49 — “за”.

“У цьому конкретному випадку йдеться про збереження там природного стану вікових дерев липи серцелистої та верби білої, а також природного стану тераси річки Стир”, — пояснив голова облради Андрій Карауш.

За його даними, площа заповідних територій на Рівненщині становить 11,4%. Загалом в державі це 6,6%, а в країнах Європейського Союзу в середньому 21%.

Шибинська липа

На околиці села Шибин росте липа, вік якої в межах 150-200 років. Її висота — 15 м, майже такого ж діаметру крона дерева, обхват стовбура — 2,9 м.

“Дерево дивом вціліло і є одним з найдавніших в межах Хрінницького водосховища й підкреслює його наукове і пізнавальне значення. Липа також має важливу історичну, краєзнавчу, сакральну і культурну цінність. У 1944 році біля липи місцеве населення таємно поховало приблизно двадцять воїнів УПА, які трагічно загинули від засідки НКВС”, — зазначив голова громади Віктор Корінь.

У 1990-х року поблизу могил під липою встановили пам’ятний хрест, а у 2019 році — облаштували історично-патріотичний меморіал.

Столітня верба

На березі Хрінницького водосховища в селі Набережне Боремельської громади росте верба біла, її вік визначають в межах 90-100 років. Висота дерева — приблизно 20 м, крона сягає 30 м у діаметрі.

“Для цього виду — це досить багато. Верби таких розмірів і такого віку в районі Хрінницького водосховища на сьогодні не описані. У 1960 році, поблизу верби, знімали сцени з фільму “Сліпий музикант”. Зняте на кіноплівку дерево вже тоді мало досить великий розмір, а її вік становив декілька десятків років. Фіксація дерева у кадрі фільму підкреслює його культурну та історичну цінність”, — пояснив Віктор Корінь.

Боремельські яри

Поблизу сіл Боремель і Набережне є берегові урвища висотою 5-20 м над річкою Стир. Це геологічні об’єкти, в складі яких знайшли поклади з кістками давніх коней, мамонтів та птахів, зауважив голова Боремельської громади:

“На узбережжі Хрінницького водосховища є низка цінних археологічних пам’яток, що підкреслює її культурне значення. У верхній частині стінок відшарувань помітні житла і господарські споруди бронзового і ранньозалізного віків, давньоруського часу”.

У 1942 році, за даними Віктора Кореня, в Боремельських ярах нацисти розстріляли євреїв.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Пов'язані записи