Меню Закрити

Моноблоки — компактне рішення для роботи та розваг

Якби вас запитали, з чим у вас асоціюється компактне комп’ютерне обладнання, ви, мабуть, подумали б про ноутбук. Він займає дуже мало місця і має все необхідне для роботи. Але чи знаєте ви, що деякі настільні ПК також можна назвати компактними? Ми говоримо про так званий моноблок бу, який поки що має невелику популярність, але зараз знаходить все більше і більше прихильників.

Що таке моноблок?

Сама назва чітко визначає конструкцію цього типу комп’ютерів. Зовні моноблоки виглядають як повнорозмірні монітори, але всередині, крім матриці, вони також приховують всі компоненти ПК. В результаті, крім дисплея, корпус моноблока містить, серед іншого, також:

  • материнську плату;
  • процесор і графічний процесор;
  • материнську плату;
  • жорсткий диск;
  • модуль бездротового зв’язку (наприклад, WiFi або Bluetooth).

Деякі моделі також оснащені оптичним приводом. Зі свого боку, кожна з них має стандартні порти розширення, зокрема, USB. У порівнянні з ноутбуками, моноблоки характеризуються більшою вагою та розмірами. Крім того, вони не мають вбудованих вказівних пристроїв та акумулятора, тому їх потрібно підключати до мережі. Проте моноблоки мають багато переваг над своїми класичними настільними аналогами та в багатьох випадках ідеально підходять для офісної роботи або навчання.

Як працює моноблок?

Принцип роботи цих пристроїв не відрізняється від принципу роботи інших настільних або портативних комп’ютерів. У моноблоках всі компоненти комп’ютера зручно розміщуються за екраном монітора, завдяки величезному прогресу в мініатюризації. У порівнянні з ноутбуками, відрізняється лише конструкція корпусу, звідси неможливість розміщення клавіатури та тачпаду.

Всупереч зовнішньому вигляду, апаратне забезпечення моноблока є відносно старим винаходом. Це пов’язано з тим, що перші моделі таких комп’ютерів з’явилися ще в 1980-х роках. За конструкцією та принципом роботи вони ідентичні, а основна відмінність полягає у вазі, розмірах та зовнішньому вигляді. Тоді ще використовувалися величезні монітори з електронно-променевою трубкою (ЕПТ), а рівень технологій в плані мініатюризації компонентів був набагато нижчим, ніж сьогодні.

На що слід звернути увагу при виборі моноблока?

Якщо ви вирішили купити моноблок, ви повинні взяти до уваги, що за продуктивністю він поступатиметься найпотужнішим класичним настільним ПК. Це пов’язано з обмеженим простором всередині корпусу моноблока, що унеможливлює, серед іншого, використання потужних відеокарт. Графічні процесори, як правило, інтегровані в центральний процесор. Як наслідок, таке обладнання може бути непридатним, зокрема, для геймерів.

Моноблоки ідеально підходять для роботи та навчання, і їх вибір в цьому плані залежить від конкретних потреб. Найважливіші технічні характеристики, на які потрібно звернути увагу при виборі такі:

  • тип і швидкість процесора (якщо ви очікуєте високої продуктивності, обирайте процесор серії Intel i5 або i7);
  • об’єм жорсткого диска;
  • тип матриці дисплея, його діагональ, роздільна здатність та частота оновлення;
  • тип наявних портів розширення;
  • наявність CD/DVD-приводу, якщо він використовується;
  • версія встановленої операційної системи.

Чи варто купувати моноблок?

Дати однозначну відповідь на це питання складно, оскільки все залежить від ваших потреб. Якщо ви шукаєте цікаву альтернативу ноутбуку, який ви будете використовувати тільки на робочому столі, моноблок повинен задовольнити ваші потреби.

Він особливо ідеально підходить для невеликих офісів або квартир-студій, де кожен заощаджений сантиметр простору надзвичайно цінний. Тому якщо ви загорілись бажанням придбати цей компактний ПК, тоді завітайте на сайт https://gazik.ua/ та оберіть найкращу модель.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Пов'язані записи