Меню Закрити

Як виїхати, якщо дружина-інвалід є іноземцем?

На сьогодні актуальним є питання про те, чи має право виїзду за кордон військовозобов’язаний, якщо він має дружину-інваліда з громадянством іншої країни?

Навіть, якщо в наявності є іноземні документи, які підтверджують інвалідність особи, а також свідоцтво про шлюб – процес отримання правових підстав для перетину кордону є неоднозначним. Все через відсутність нормативного визнання іноземних документів про статус інваліда.

Чи можливо виїхати у випадку, коли дружина-інвалід – іноземець?

Такі процеси, як перетин державного кордону, регулюються чинним законодавством України. Постановою Кабінету Міністрів визначено чіткий порядок перетинання кордону України громадянами під час воєнного стану.

Пункт 21-ий Постанови «Про затвердження правил перетинання кордону» визначає наступні умови для виїзду за кордон, якщо жінка є інвалідом:

  • Чоловік має супроводжувати дружину під час перетинання кордону;
  • Наявність документів про інвалідність чи копій, що засвідчені у нотаріуса;
  • Наявність свідоцтва про шлюб.

Треба розуміти, що норма не конкретизує та не визначає процедуру супроводу за кордон дружини-інваліда, яка має іноземне громадянство, – консультують юристи Альва Прайвесі, відповідаючи на питання. На основі цього можна констатувати, що правила Постанови розповсюджуються, як на дружин з українським громадянством, так і на дружин-іноземок.

Також юристами зазначається, в процесі виїзду за кордон можуть виникнути труднощі в правовій площині через відсутність правового регулювання супроводу за цими обставинами.

Чи діють іноземні документи про інвалідність в нашій державі?

Правила в Постанові КМУ також визначають документи, які дають можливість підтвердити статус інвалідності у людини:

  1. Пенсійне посвідчення;
  2. Посвідчення інваліда;
  3. Посвідчення, яке підтверджує надання соціальної допомоги згідно з визначеною групою інвалідності.

Важливо розуміти, що зазначений список документів, які видаються відповідними державними органами України, визначає інвалідність згідно з чинним законодавством саме в межах України.

Тому посвідчення або довідки про інвалідність дружини-іноземки, які були видані офіційними установами іноземної держави потрібно легалізувати згідно статті 13 ЗУ «Про міжнародне приватне право». Також, можна скористатися проставлянням апостилю за умови, якщо іноземна країна є членом міжнародної конвенції про відмову від легалізації офіційних документів.

Обов’язково потрібно перекласти на державну мову та завірити у нотаріуса іноземні документи, які засвідчують статус інвалідності у дружини. Рекомендується з’ясувати, чи існує договір між відповідною іноземною країною та Україною про двостороннє визнання документів, виданих тією чи іншою країною.

Зазвичай такі документи повинні визнаватися державними установами України. Але, беручи до уваги військовий стан та новий порядок перетину кордону військовозобов’язаними, з прикордонними службами можуть виникнути труднощі.

Опираючись на відсутність визначеності нормативними документами виїзду за кордон з дружиною-інвалідом, яка є іноземцем, на юридичній консультації адвокат рекомендує попередньо звернутися до ДПСУ за офіційним роз’ясненням цього питання.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Пов'язані записи