Меню Закрити

Як фітостероли допомагають передбачити врожайність

створення посухостійкого сорту

Передбачення врожайності сільськогосподарських культур — складний процес, що включає використання різноманітних методів і технологій. Щоб розуміти, який урожай можна отримати, наприклад, з кукурудзи чи соняшника, потрібно «підключати» технологічні, агрономічні, біотехнологічні методи, а також залучати системи комп’ютерного моделювання та аналізу даних.

Серед усіх цих методів можна заплутатися, бо кількість їх варіацій та підтипів просто величезна. Але часто набагато простіше зосередитися на головному — правильній обробці ґрунту, використанні відповідних гібридів культур, та інноваційних підходах, які дозволяють позитивно впливати на врожайність. Один з таких підходів — використання препаратів на основі фітостеролів.

Що таке фітостероли та як вони впливають на врожайність

Фітостероли — природні сполуки рослинного походження (молекули), які знаходяться в клітинних мембранах рослин. Вони структурно схожі на тваринний холестерин і виконують подібні функції. Наприклад, також підтримують стабільність клітинних мембран.

Фітостероли виконують кілька ключових функцій у рослинах, які впливають на врожайність:

  1. Захист від стресів — підвищують стійкість рослин до абіотичних стресів (посуха, надмірне сонячне випромінювання чи високі температури). Вони допомагають рослинам ефективніше утримувати воду і знижувати її втрати через випаровування.
  2. Стимуляція росту — впливають на синтез фітогормонів ауксина і гібереліна, які регулюють розвиток рослин. Це сприяє більш активному росту кореневої системи та надземної частини рослин.
  3. Антиоксидантний захист — мають властивості, які допомагають знижувати окислювальний стрес у клітинах рослин, підтримуючи їх здоров’я.

Завдяки вищезгаданим властивостям, фітостероли позитивно впливають на врожайність сільськогосподарських культур. Наприклад вони покращують стійкість культури до хвороб і шкідників. Рослини з вищим рівнем фітостеролів більш стійкі до патогенів, які негативно впливають на врожай.

Також фітостероли підвищують стійкість рослин до негативних умов навколишнього середовища. Це дозволяє рослинам краще розвивати кореневу систему та переносити посуховий клімат.

Завдяки фітостеролам зміцнюються клітинні мембрани і підвищується загальна стійкість рослин, вони ефективніше «розподіляють» воду і поживні речовини, що сприяє кращому росту і розвитку.

Фітостероли сприяють кращому розвитку рослин. Вони стають більш міцнішими, «витривалими». Все це забезпечує вищу врожайність. Але найбільш цікаве те, що фітостероли можна застосовувати завчасно. Тобто мати інструмент, який дозволяє прогнозовано збільшити врожайність.

Прогнозоване збільшення врожайності з продуктом Best-a

Best-a — розробка французькою компанії Elicit Plant, яка використовує фітостероли для боротьби із водним стресом рослин під час посухи та дозволяють досягти приросту врожаю до +5,7 центнерів на гектар. Це рішення на основі фітостеролів, яке дозволяє використовувати природні властивості молекул для збільшення врожайності.

Як працює препарат Best-a:

  1. Абсолютно здорові рослини на стадії 6-10 листків обприскують препаратом, який був підготовлений чітко по інструкції. 
  2. В рослинах починається активний ріст кореневих систем завдяки стимулюючому ефекту препарату.
  3. Корені починають глибше та краще «досліджувати» ґрунт та знаходять додаткові джерела води.
  4. Тепер вони мають постійний доступ до цих джерел, тому більше не «турбуються» за нестачу вологи, яка спостерігається під час посухи.

Крім росту коренів фітостероли закривають продихи — пори, через які проходять процеси газообміну рослини із навколишнім середовищем. Оброблені препаратом рослини мають обмежене випаровування вологи з листя. Тому вони «максимально забезпечені» вологою і залишаються міцними, сильними та врожайними під час усього періоду росту.

Превентивна дія та ефективність Best-a

  • Науково доведені результати. Середні прирости урожайності становлять +5,7 ц/га за результатами 97 міжнародних випробувань з 2019 по 2022 рік.
  • Превентивне застосування. Одноразове позакореневе внесення на стадії 6-10 листків забезпечує тривалий ефект до старіння рослини.
  • Значне покращення врожаю. Результати показують ефект збереження зеленості, більше рядів на колос, більше зерен на ряд, та вищу масу тисячі зерен.
  • Стимуляція природного захисту. Фітостероли знижують випаровування, стимулюють ріст коренів та розвиток листя, що допомагає рослинам залучати додаткові водні ресурси та робить їх сильними, стійкими до умов навколишнього середовища.

Крім того, використання Best-a гарантує захист інвестицій, зроблених в посіви, завдяки збереженню врожайності в умовах водного стресу.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Пов'язані записи