Меню Закрити

Палаюча зима: боротьба України за свободу

День Гі́дності та Свобо́ди — свято в Україні, що відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року). Українська революція кінця 2013-го – початку 2014 років, яка дістала назву Євромайдан, є унікальним, раніше не баченим у світі явищем, що виражена у мирному народному спротиві. 

Саме на Майдані народилася нова українська нація, високоідейна, готова стояти до кінця, і навіть віддати життя у святій боротьбі за достойне майбутнє рідної землі. Зазвичай, коли говорять гармати, музи мовчать. В Україні ж події Майдану стали революцією духу, та нснаги, патріотизму та любові до України. Багато складено пісень та відзнято фільмів про тогочасні події, не залишили без уваги революцію й письменники. Вони працювали над створенням тематичних літературних творів, аби жодна година важливого періоду в житті України не залишилася забутою. Тож вже після 20 лютого 2014 р. почали виходити в світ книжки про Євромайдан, серед яких – спогади, документи, збірники поезій, фотоальбоми, націоналістичні оцінки. Книжкова виставка документів, що містяться у фондах Дубровицької центральної бібліотеки, – широко розкриває уявлення читача про тогочасні події, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України. Пропоновані видання розраховані на різні вікові категорії читачів та не залишать байдужим жодного з них. У книгах досліджується і документується Майдан: як історична подія, набір спільних цінностей, приклад самоорганізації і як художнє явище.

Галина Дацюк. Янголи Небесної Чоти / Г.І. Дацюк. – Чернівці: Букрек. – 320 с.

Під парасолькою назви зібрані імена людей, яких ми називаємо моральними авторитетами суспільства. Усіх їх об’єднує й те, що зовсім недавно вони були гостями передач на Радіо Культура. Розмови у прямому ефірі – це миттєвості, до яких згодом не повертаються. Оприлюднені ж у книжці інтерв’ю дають можливість ще й ще раз звертатися до слова письменника Анатолія Дімарова, художника Миколи Стороженка, філософа Євгена Сверстюка. Їхні голоси звучать уже на небесах. Частина книжки присвячена митцям, які стали героями і героїнями Революції гідності й сьогодні стоять на кордоні української культури. Серед них -Ольга Богомолець, Євген Нищук, Леся Горова, Марина Соченко, Олександр Мельник, Катерина Ткаченко, Оксана Гордієць та багато інших.
Олександр Стражний .

Менталітет Майдану,  / Хроніка подій, свідчення очевидців.-  Київ, “Дніпро”, 252 стор.

Ця книга є менш повним варіантом книги “МАЙДАН. Події, свідчення, менталітет”. Видана за державної підтримки українського  книговидання для розповсюдження лише в бібліотеках.  Як і попередня, завершується підсумком, яким чином  змінилося світосприйняття українців після Майдану, і що може чекати на Україну в майбутньому.

Небесна сотня/К.Богданович,Х.Бондарева, Ю.Бухтоярова та інш.;-Харків:Фоліо,2015.-206с.:іл.-

Це книга-реквієм. Книга-посвята тим учасникам Революції гідності, які віддали найцінніше — своє життя — заради того, аби Україна та всі ми встали з колін. Щоб почали змінювати свою державу, а наші діти та онуки дістали змогу жити в іншій країні. Герої цієї книги — звичайні люди з різних куточків нашої держави. Вони дуже різні — заробітчани, науковці, підприємці, вчителі… Якби не Майдан, вони б ніколи не зустрілися. Це він об’єднав їх, зробив побратимами та «воїнами світла». Ця книга була написана заради того, аби пам’ять про величезну самопожертву героїв Небесної сотні назавжди залишилася в серцях українців. Вона — німе нагадування всім нам про те, якою ціною ми здобули свободу та новий шанс для своєї країни стати справжньою європейською державою.

Базів Василь. Армагеддон на Майдані. – К. : Український пріоритет, 2014. – 160 с.

Майдан, який пережила Україна взимку цього року, звичайно, не міг не спричинити і своєрідного літературного відгуку. За останні кілька місяців уже видано кілька антологій віршів, присвячених Майдану-2013/2014. Проте нова повість Василя Базіва «Армагеддон на Майдані» – цікава спроба письменника (і водночас дипломата, політика) передати свою версію подій.

РУДНЕВИЧ М. Я З НЕБЕСНОЇ СОТНІ : ПОВІСТЬ / МАРКО РУДНЕВИЧ. – [КИЇВ] : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, [2014]. –  182+194 С.

Герой повісті молодого письменника Марка Рудневича чимось нагадує селінджерівського Голдена Колфілда. 19-річний студент Макс зі Сміли легко й відверто оповідає про своє життя — про навчання, однокурсників, родину, про свою кохану дівчину Іванку, яка вчиться в Києві, а батьки хочуть відіслати її на навчання до Франції… Але стається Майдан, і Макс зі своїм другом-однолітком їде до Києва. Зрештою, це повість про три вирішальні доби на Майдані. Ви згадаєте все, ви ще раз переживете ті тривожні лютневі дні і, мабуть, будете плакати, і ще довго пам’ятатимете простого хлопця зі щирою душею — Макса зі Сміли…

Мусіхіна Л.

Коли Захиталося небо.”V”означає вільні.-Тернопіль;Джура.2016.-216 с.

Книга про те, що зробило нас іншими. Навчило не боятись ні провладних упирів, ні куль, ні вогню. Це у нашій крові гартувалась нова Україна. Це ми йшли супроти тисяч, аби народилась вона. Але спочатку нам потрібно було звільнитися самим.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Пов'язані записи