Меню Закрити

Топ-10 китайських прислів’їв та приказок

Прислів’я та приказки – це дзеркало мудрості кожного народу, здатне відкрити вікові знання та філософію життя, передані з покоління в покоління. Вони є скарбницею знань, що відображає дух, культуру, історію, етику та життєві цінності людей по всьому світу. Китайські прислів’я та приказки, завдяки своїй багатогранності та глибині, займають особливе місце в цьому безцінному спадку. Вони викликають до роздумів, надихають, вчать та розважають, служачи мостом між минулим та сучасним, між традиціями та інноваціями.

  • 水滴石穿 (Shuǐ dī shí chuān) – “Крапля камінь точить.” Це прислів’я говорить про важливість наполегливості та терпіння.
  • 塞翁失馬,焉知非福 (Sài wēng shī mǎ, yān zhī fēi fú) – “Невдача старого чоловіка з конем може виявитися благословенням.” Це нагадування про те, що іноді невдачі можуть призвести до щасливих збігів обставин.
  • 授人以魚不如授人以漁 (Shòu rén yǐ yú bùrú shòu rén yǐ yú) – “Краще навчити людину ловити рибу, ніж дати їй рибу.” Про важливість навчання та самостійності.
  • 一分耕耘,一分收穫 (Yī fēn gēngyún, yī fēn shōuhuò) – “На скільки працюєш, на стільки і збираєш.” Підкреслює значення праці і винагороди.
  • 有志者,事竟成 (Yǒu zhì zhě, shì jìng chéng) – “У того, хто має цілі, все в кінці кінців досягається.” Висловлює важливість мети та рішучості.
  • 不入虎穴,焉得虎子 (Bù rù hǔ xué, yān dé hǔ zǐ) – “Не ввійшовши в печеру тигра, не можеш отримати його дитинчат.” Підкреслює значення ризику для досягнення великих результатів.
  • 天下無難事,只怕有心人 (Tiānxià wú nán shì, zhǐ pà yǒu xīn rén) – “У світі немає важких справ для тих, хто ставить серце у свої зусилля.” Вказує на силу рішучості та наполегливості.
  • 三人行,必有我師 (Sān rén xíng, bì yǒu wǒ shī) – “Серед трьох людей, що йдуть разом, завжди знайдеться мій учитель.” Виражає ідею, що завжди можна чомусь навчитися від інших.
  • 不怕慢,就怕站 (Bù pà màn, jiù pà zhàn) – “Не бійся йти повільно, бійся стояти на місці.” Наголошує на значенні постійного руху вперед, незалежно від темпу.
  • 遠水不救近火 (Yuǎn shuǐ bù jiù jìn huǒ) – “Далека вода не загасить близьку вогнище.” Підкреслює важливість термінових рішень та дій в критичних ситуаціях.

Китайські прислів’я та приказки є втіленням тисячолітньої мудрості, що допомагає не тільки краще зрозуміти китайську культуру, а й знайти відповіді на багато життєвих питань. Вони заохочують до саморозвитку, навчають цінувати важливість труднощів та наполегливості, а також нагадують про важливість спілкування та взаємопідтримки. В кожному прислів’ї криється глибокий зміст, який може стати путівником у житті кожної людини, відкриваючи шлях до особистісного зростання та духовного вдосконалення.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Пов'язані записи