Меню Закрити

У Дубенському замку на Рівненщині відкрили кімнату-музей Бориса Возницького

В Рівненськиій області з’явилася кімната-музей Бориса Возницького. Кімнату-музей відкрили в Дубенському замку до 98-річчя з дня народження мистецтвознавця, Героя України. Він народився 16 квітня в селі Ульбарів Рівненської області.

На цю подію приїхала донька мистецтвознавця Лариса Возницька-Разінкова і розповіла про один з найдорожчих для неї експонатів в кімнаті-музеї:

“Мені найбільш дорогий портрет. Він завжди стояв у тата в хаті. Потім — у мене. Я з ним інколи розмовляю”.

Борис Возницький народився 16 квітня 1926 року в селі Ульбарів Дубенського району

Це український мистецтвознавець, директор Львівської галереї мистецтв, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв.

Музейник дбав про порятунок та збереження культурних та історичних пам’яток, зокрема Олеського, Золочівського, Підгорецького та Свірзького замку.

Він співпрацював із Дубенським замком, допомагав його відреставрувати й наповнити експонатами.

Загинув Борис Возницький в автокатастрофі, що сталася внаслідок серцевого нападу 23 травня 2012 року. Похований на Личаківському цвинтарі у Львові.

Нині мистецтвознавцю виповнилося б 98 років. У день його народження в Дубенському історико-культурному заповіднику відкрили першу в Україні кімнату-музей “Воскреситель українських замків”, присвячену життю та діяльності Бориса Возницького.

“Коли я почула, що в Дубенському замку створять кімнату Бориса Возницького, то вирішила його твори віддати на тривалий час у цю кімнату-музей. Думаю, виставку з часом будемо поповнювати новими експонатами”,

— зазначила Лариса Возницька-Разінкова.

Також у Дубенському замку презентували документальний фільм про Бориса Возницького польської режисерки Малгожати Потоцької “Охоронець минувшини”.

Кімната-музей Бориса Возницького в Дубенському замку діятиме на постійній основі, а її експозиція буде змінною. У нинішньому форматі триватиме пів року.


Джерело

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Пов'язані записи