Меню Закрити

На які характеристики звертати увагу при виборі чавунної печі для дому чи дачі?

Чавунні пічки – зручні, економічні, прості у встановленні та незалежні від газу й електрики агрегати. Так, можна повністю перейти на дров’яне опалення, або ж використовувати піч на дровах як запасне джерело тепла у разі перебоїв з електрикою чи газопостачанням. Сучасні моделі мають різний перелік функцій, щоб власники приміщень змогли знайти найбільш практичний для себе варіант.

Якщо потрібно обігріти одну чи кілька суміжних кімнат, або ж забезпечити резервний варіант обігріву, підійде звичайна опалювальна піч, стінки якої накопичують тепло та віддають його у простір. Для створення повноцінної опалювальної системи буде доречно придбати екземпляр з водяним контуром. Нагріта вода подаватиметься у радіатори опалення, так що у всіх приміщеннях будинку буде комфортна температура. Додатковою перевагою такого устаткування є можливість налагодження гарячого водопостачання: піч також забезпечить мешканців оселі гарячою водою. Чи не найбільш високоефективні зразки – опалювальні пічки з варильними поверхнями та вбудованою духовою шафою. Поки обладнання обігріває дім, можна готувати страви на конфорках, запікати продукти в духовці. Якщо така конструкція ще й оснащена водяним контуром, від компактної та функціональної пічки буде обігрітий весь будинок.

Необхідно враховувати, що модифікації з водяним контуром підходять лише для будинків, де проживають постійно протягом морозного сезону. Коли піч не працює, вода, яка є теплоносієм, замерзає у трубах. Якщо жителі дому планують надовго виїхати з нього взимку, необхідно попередньо злити воду, аби уникнути її замерзання. Також не можна використовувати такі печі без приєднання до водяної системи, оскільки теплообмінник швидко прогорить та вийде з ладу.

Характеристики приладів: вибір найоптимальнішої моделі

Збираючись купити чавунну піч, потрібно обдумати, які характеристики їй мають бути притаманні:

  • Потужність. Вважається, що 1 кВт вистачає на обігрів приміщення об’ємом 25 − 27 м3, та лише за умови, що висота стелі не перевищує 2,7 м. Але вибирають агрегати потужністю на 20-30% вище, якщо в кімнаті багато вікон, або погано утеплений дах.
  • Габарити. Піч на дровах повинна ергономічно розташовуватися на обраному для неї місці, при цьому має залишатися достатньо вільного простору поблизу, щоб користуватися піччю та обслуговувати її.
  • Тривалість горіння. Показник залежить від розмірів топки та наявності функції регулювання подачі повітря. У режимі тривалого горіння деякі моделі можуть працювати до 10 години без закладення нових дров.
  • Спосіб монтажу: пристінний, підлоговий, кутовий. Вибирають з урахуванням розмірів приміщення та можливості виведення димоходу через стіну чи дах.
  • Діаметр димаря. Чим він ширший, тим швидше через димохід виводяться назовні продукти горіння. Оптимальним вважається діаметр від 14 см.

Матеріалом виготовлення корпуса може слугувати суто чавун або комбінація чавуну та сталі. У другому випадку агрегат матиме меншу вагу.

Щоб обладнання гармонійно вписувалось в інтер’єр, дизайн печі підбирається з урахуванням стилістики оформлення кімнати. Випускаються як моделі сучасного мінімалістичного дизайну, так і з художнім литтям та декоративними рельєфами. Має значення розмір віконця на дверцятах топки. Чим більша вставка з вогнетривкого скла, тим кращим буде огляд на полум’я.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Пов'язані записи