Меню Закрити

Плазмова різка металу: огляд в деталях

Плазмова різка – це технологія створення деталей та елементів з металу різної товщини та типу. Ця методика стала справжнім проривом і не має аналогів. Використання спеціальних інструментів забезпечує можливість точного розкроювання, чистого розрізу та доволі значної швидкості. При цьому плазмова різка металу не є дуже дорогою послугою, адже для неї навіть не потрібно використовувати спеціальний газ.

Матеріали та характеристики

Технологія плазмової різки не передбачає розрізання чи спалювання, як при інших техніках способах утворення деталей. Різаки плавлять метал високошвидкісним газом. При цьому розплавлений метал миттєво здувається, тому утворюється гладка крайка.

Якщо говорити про інші техніки, варто зазначити, що в них є обмеження стосовно металів, з якими вони можуть застосовуватись. Наприклад, киснево-паливне залежить від окислення, відповідно працювати можна лише з матеріалами які на нього реагують, наприклад зі сталлю.

Плазмова різка, яку можна замовити в компанії «Річ» https://ltd-rich.com/uk, більш універсальна і може застосовуватись для:

  • м’якої сталі;
  • алюмінію;
  • нержавіючої сталі;
  • міді;
  • латуні;
  • просічно-витяжних листів.

Особливо добре себе зарекомендувала технологія на тонких матеріалах до 2,5 см, та навіть з більш товстими потужний плазмовий струмінь справляється. Єдине, що в цьому випадку будуть підвищені вимоги до електричної потужності.

Плазмова різка: як це працює

Вже зрозуміло, що ця технологія доволі практична і універсальна. Але ж як вона працює? Суть різки в прорізуванні матеріалу струменем гарячої плазми. Тобто, це термічний процес, при цьому не буде характерних дефектів поверхні та її деформації. Такий тип металообробки передбачає швидкість та точність, при цьому ціна низька. Температура газу, яка надходить до металу сягає 30 000 ⁰С, що є унікальним показником.

Процес різання полягає в створенні електричного каналу нагрітого від газу, тобто плазми від різака через деталь, що обробляється. Таким чином створюється контур, який повертається назад у плазмовий різак через клему заземлення. Це досягається завдяки використанню стиснутого газу, переважно повітря, кисню. Він з високою швидкістю видувається до заготівлі через сфокусоване сопло. Всередині дуга утворюється між електродом поблизу газового сопла та самою заготівлею. Відбувається іонізація частини газу і утворення електропровідного плазмового каналу. В процесі протікання через плазму струму утворюється достатньо тепла для розтоплення заготівлі.

Завдяки описаній процедурі вдається тримати дуже якісну заготівлю з точним дотриманням її габаритів і абсолютно без дефектів. При роботі практично не утворюються окалини, а ті що є дуже легко видаляються. Відмітимо також і швидкість роботи, особливо з заготівлями товщиною до 25 мм.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Пов'язані записи