Меню Закрити

Які параметри враховувати при виборі колісних дисків?

Заміна автомобільної гуми, коли попередній комплект уже вичерпав чи майже вичерпав свій експлуатаційний ресурс – захід, від якого залежить безпека й комфорт водіння. Тому, якщо протектор покришки стерся до критичних меж, наявні дефекти, що не піддаються виправленню, необхідно подбати про придбання нової гуми. Так, приміром, можна купити шини за посиланням https://shina.ua/uk/ − в асортименті є широкий вибір варіантів на вигідних умовах. Поряд з шинами заміни можуть потребувати й колісні диски, якщо на них є глибокі вм’ятини, тріщини, значна корозія та інші недоліки, які роблять диск непридатним для використання.

Як літні, всесезонні, так і зимові автошини мають підходити до дисків, і навпаки. Якщо використовувати занадто вузькі або широкі вироби, це може викликати перелік негативних змін: швидко погіршиться стан протекторного профілю шини, знизяться її якісні характеристики, зокрема, час реакції при маневрах і поворотах, жорсткість бокових частин. Шина швидше зношується, можуть деформуватися її бічні та внутрішні елементи, що прилягають до диска. В результаті, збиратися знову купити гуму на авто в Україні доведеться набагато швидше, ніж цього очікувалося. Саме тому важливо розуміти як підібрати диск за розміром покришки, оскільки подальші наслідки можуть бути досить серйозними.

Які параметри враховувати під час підбору дисків?

Сумісність із конкретним автомобілем обов’язково вказується в описі моделі. Деякі вироби випускаються під певні автівки, з урахуванням дизайну, технічних характеристик та аеродинаміки. Однак у більшості випадків можна обмежитися фізичними параметрами колеса. До них відносяться:

  • посадковий діаметр;
  • ширина;
  • профіль гуми;
  • діаметр ступичного отвору;
  • число, розмір, конфігурація розташування отворів кріплення (PCD);
  • максимальне навантаження.

Під діаметром мається на увазі величина обода, на який одягається авторезина. Його діаметр та посадковий діаметр покришки повинні бути абсолютно однаковими, оскільки цей параметр вказує на їхню сумісність. Найбільш поширені розміри коліс маркуються в діапазоні R13 − R20 де цифра визначає розмір діаметра в дюймах.

Ширина − відстань між краями диска. Вона відповідає цьому ж параметру на шині й може незначно змінюватись. Ця характеристика позначається літерою J, перед якою вказується її величина в дюймах, хоча виробники можуть вказувати ширину покришки й в мм. Наприклад, значення 5,0J-6,0J підходять до ширини гуми 175 мм; 5,5J-7,0J − 215 мм; 6,0J-7,5J – 225 мм.

Профіль шини визначає загальний розмір зібраного колеса. Ширина профілю підбирається на 25 – 30% більше, ніж величина обода.

Діаметр ступичного отвору, кількість, розмір, конфігурація розташування отворів кріплення (PCD) покришки та диска повинні відповідати. Маркування PCD та вказані після нього цифри позначають кількість отворів під елементи кріплення та їх зовнішній діаметр. Важливо не допускати, щоб діаметр отворів не відрізнявся розміром від рекомендованого показника навіть на кілька мм. Навіть при таких незначних відхиленнях, не помітних з першого погляду, одну гайку можна буде затягнути повністю, а решта − істотно не відповідатиме, що не дозволить «затягнути» кріплення. І така посадка на ступицю буде не повною. Надалі з’являється висока імовірність мимовільного відкручування болтів під час руху машини.

Має значення така характеристика, як максимальне навантаження. На неї іноді не звертають увагу, оскільки всі виробники переважно виготовляють продукцію з достатнім запасом міцності. Але все ж не слід ігнорувати цей показник. Цілком можливо, що в майбутньому колесо не витримає, і перша ж яма чи горбинка призведуть до вкрай неприємних наслідків.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Пов'язані записи