Меню Закрити

Міські символи

Відроджуючи минулі традиції та з нагоди відзначення 500-річчя міста, міська рада своїм рішенням №189 від 24 липня 1996 року затвердила сучасні міські символи Здолбунова (автор проектів – Ю. Терлецький).

Герб: у червоному полі щита перехрещені срібні кайло, молоток та залізничний ключ; щит увінчує срібна міська корона.

ГЕРБ МІСТА

Хоругва: В хоругві традиційно використане прямокутне полотнище червоного кольору. В центрі полотнища розміщені елементи символіки, які використані в гербі міста.

ХОРУГВА МІСТА


Здолбунів — місто в Україні, центр Здолбунівського району Рівненської області. Місто розташоване за 12 км на південь від Рівного . Сусідами міста є Рівне, Острог, Дубно.
Вперше назва поселення Здолбунів (Долбунів) згадується в акті 1497 року, за яким Великий князь Литовський Олександр дарує князеві Константину Острозькому разом з іншими поселеннями і село Дол¬бунів. Сучасна назва поселення починає вживатися з 1629 року.

Є декілька версій походження назви Здолбунів. Одна з них затверджує, що стародавня назва Дол¬бунів походить від слова «долбати». Це пояснюєть¬ся наявністю на околицях поселення крейдяних ко¬палень, з яких місцеві жителі «долбали» крейду і при запитанні: — Звідки ви? — чули відповідь: — З Долбунова. На цій підставі і закріпилася назва поселення як Здолбунів.

Через місто проходить дорога державного значення Городище – Рівне – Старокостянтинів . Станція Здолбунів – це великий залізничний вузол Львівської залізниці. Він має чотири напрямки руху плотягів : на Львів, Київ, Лунінець та Ковель. Залізничну станцію обслуговують вагонне та локомотивне депо, підстанція сигналізації і зв’язку, електропідстанція та інші підприємства.

На території міста розташовано ряд підприємств будівельної промисловості: ВАТ «Волинь – цемент» , ВАТ «Волинь – шифер», ВАТ «Здолбунівський завод будівельних матеріалів», Здолбунівський завод залізобетонних виробів, ВАТ «Укрцемремонт», тощо

Місто розташоване в долині річки Устя, яка належить до басейну Дніпра (впадає в Горинь). Окрасою міста є озеро Старомильське площею 52 га водного плеса. Озеро багате різними видами риби. 

Населення міста – 24,6 тис. осіб.
Площа території міста 1250 га.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Пов'язані записи