Меню Закрити

Чим відрізняються арматури А1 та А3 та який клас обрати

Арматура — це важливий вид металопрокату при розробці конструкцій. Завдяки їй можна отримати легкий, але водночас міцний каркас. Однак важливою характеристикою виробу є його клас. Від нього залежить розмір та діаметр арматури. І в цій статті ми розглянемо відмінності між двома популярними класами — А1 та А3.

Арматура А1: де використовується

Арматурні стрижні А1 (А240) мають гладку поверхню та діаметр 5,5–40 мм. В них нижча границя плинності, завдяки чому ці металеві вироби є пластичним матеріалом, який має високий попит у машинобудуванні. З арматури виготовляють:

  • ресори;
  • пружини;
  • армувальні сітки;
  • декоративні елементи.

Інший приклад використання металопрокату — контури заземлення. Арматуру А1 обирають для зварних рамок або будівництва, наприклад, зведення парників та каркасів теплиць. У сільському господарстві з неї виготовляють вили та інші інструменти. Арматуру також покривають цинком, який збільшує термін її служби у агресивному середовищі.

Загалом перевагами металовиробу є:

  • висока пластичність;
  • висока адгезія при зварювальних роботах;
  • стійкість до багаторазових зовнішніх навантажень;
  • можливість застосування у металевих конструкціях.

Особливості арматури А3

Арматура класу А3 виготовляється діаметром 6–40 мм. Для меншого перетину використовують гнучку сталь очищену від домішок. Виріб з товстим перетином виготовляють з жорстких видів металу.

Арматура А1 та А3 мають різну поверхню. У останнього класу вона рифлена, завдяки чому краще зчіплюється з бетоном. Наприклад, арматура 10 мм має високу міцність на розрив, якої достатньо для створення міцніших споруд. Металопрокат часто використовують у залізобетонних конструкціях. 

Однак через насічки виріб має більшу величину внутрішнього натягу та менш ефективний перетин. Іншими недоліками в порівнянні з класом А1 є вищі вага та вартість. Водночас за умови овальних та не симетричних насічок виріб буде до 7% міцнішим за аналогічний класу А1.

Металовироби класу А3 з великим перетином обирають для масштабних конструкцій, в яких потрібна висока міцність. Одними з них є:

  • мости;
  • електростанції;
  • багатоповерхові будинки тощо.

Сфери застосування

Рифлена арматура А3 — це оптимальний вибір для залізобетонних конструкцій різного призначення. Водночас з неї можна не лише заварювати конструкції, а й використовувати її як самостійний елемент.

Для огорожі, решітки та інших допоміжних конструкцій оптимальним вибором буде арматура класу А1. Її також застосовуються для естетичного оформлення екстер’єру та у місцях, де немає потреби у стійкості до високих навантажень. Вона дає змогу не переплачувати за металопрокат, адже ці витрати можуть бути економічно не вигідними. І щоб вибрати відповідний виріб було легше, радимо придбати арматуру на сайті партнера статті DimaxTD. Компанія пропонує широкий вибір металопрокату, а її менеджери допоможуть не помилитися із ним та підберуть оптимальний варіант з огляду на ваш бюджет та необхідні технічні характеристики.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Пов'язані записи