Меню Закрити

Озима пшениця в Україні: як правильно вирощувати

Озима пшениця — злакова культура, що висівається восени. Врожайність культури напряму залежить від того, яка технологія вирощування озимої пшениці була використана. Дотримання всіх умов передбачає ефективну вегетацію у зимовий період та комфортне відновлення життєвого циклу навесні.

Як правильно обрати терміни для посіву озимої пшениці

В основі успішного вкорінення та подальшого розвитку озимої культури лежить грамотно вибраний термін для посіву. Найчастіше озиму пшеницю сіють у період з середини вересня до початку жовтня. Оптимальний період може відрізнятися залежно від середньодобової температури у конкретному регіоні. Якщо посіяти пшеницю занадто рано, рослини можуть почати вегетацію, коли шкідники та хвороботворні організми ще активні. Водночас більш пізнє сіяння потенційно зменшує кількість часу, потрібного для розвитку кореневої системи, що позначиться на врожайності.

Для точного визначення оптимального періоду сіяння озимої пшениці враховують такі фактори:

  • сорт рослини;
  • вологість ґрунту;
  • наявні господарські засоби;
  • сівозміна;
  • температура повітря.

Найкраща температура для початку сіяння — від 14 до 17 оС. Вирахування часу для посіву дає змогу збалансувати розвиток рослин із їхнім подальшим зберіганням взимку.

На що звернути увагу під час обробітку ґрунту для озимої пшениці

Підготовка поля має безпосередній вплив на розвиток міцної кореневої системи та подальшу врожайність злакової озимої культури. Оброблення ґрунту передбачає такі етапи:

  1. Управління рештками. Пожнивні рештки у ґрунті беруть участь у процесі утворення гумусу. Саме тому перед сіянням озимої пшениці вони зазнають дискування або культивації.
  2. Оранка. За 3–4 тижні до висаджування насіння проводиться оброблення землі на глибині від 18 до 30 см. Таким чином родючі шари рекомбінуються, що покращує проникність кисню та вологи у ґрунт.
  3. Вирівнювання. Забезпечення рівномірної поверхні спрощує посів та дає змогу пагонам зійти одночасно. Завдяки цьому подальший обробіток рослин буде значно комфортнішим.
  4. Передпосівна культивація. Використання компактора дозволяє створити зручне посівне ложе. Оброблення проводиться на мінімальній глибині.

Показники родючості ґрунту для озимої пшениці передбачають кислотність на рівні 6.0 pH та вміст гумусу 2 %. Також на передпосівному етапі важливо перевірити схожість насіння, тобто здатність проростати та продукувати нові рослини у відповідних умовах.

Чому необхідно вираховувати норму висіву озимої пшениці

Розрахунок норми висіву для озимої культури проводиться індивідуально з урахуванням таких факторів, як період висівання, кліматичні особливості регіону та технічні характеристики сорту. Перевищення оптимальних показників не гарантуватиме підвищення врожайності. В умовах надто густого посіву унеможливлюється контроль над станом рослин за допомогою регуляторів росту та добрив. Для озимої пшениці в оптимально створених умовах норма варіюється від 3,0 до 3,5 млн насінин на 1 гектар.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Пов'язані записи