Меню Закрити

Алергічний риніт у дітей – який буває і як допомогти дитині

Алергічний риніт — це часте захворювання у дітей, що виникає через надмірно сильну реакцію імунної системи на проникнення алергенів. Коли пилок рослин, домашній пил чи шерсть тварин потрапляють у дихальні шляхи, імунна система сприймає їх як сильний антиген. Клінічна картина гостра, приносить дитині великий дискомфорт і заважає займатися звичайними справами. При цьому лікування хвороби спрямовано на зниження інтенсивності дії гістаміну, що й провокує розвиток симптомів. Для цього використовуються антигістамінні препарати — Цетрин, Еріус, Едем та інші. Вони дозволяють позбутися нав’язливої симптоматики та повернутися до звичайного життя.

Форми риніту і як він проявляється

Виділяють два варіанти розвитку хвороби:

  1. Сезонний. Розвивається через контакти з пилком рослин. Як правило, у наших широтах активне цвітіння починається навесні та закінчується на початку осені. У цей час розвиваються характерні симптоми в більшості алергіків. Вони загострюються на вулиці, при виїздах на природу та у вітряну погоду. Після дощу інтенсивність знижується. При цьому в іншу пору року дитина може взагалі не відчувати дискомфорту.
  2. Постійний. Його причиною стають шерсть свійських тварин, домашній пил, продукти, пух у подушках, компоненти побутової хімії. Контакт із ними відбувається цілий рік, і вираженість симптомів часто знижується на вулиці, де вони присутні у меншій концентрації.

Незалежно від форми самопочуття дітей значно погіршується. Вони скаржаться на:

  1. постійний свербіж у носі;
  2. серозні виділення із носа;
  3. регулярне чхання;
  4. пирхота та свербіж у горлі;
  5. закладеність носа.

Батьки можуть звернути увагу на два характерні симптоми — червону поперечну смужку на носі та відкритий рот. Дитина змушена дихати ротом і хапати повітря під час розмови, а смуга утворюється через постійне нав’язливе витирання носа. Над верхньою губою часто присутні почервоніння, мацерація та подальші лущення та сухість шкіри. При цьому через закладеність носа та чхання малюки починають страждати від нестачі кисню — вони стають плаксивими, млявими, відмовляються від ігор чи виконання шкільних завдань.

Як вилікувати риніт

Лікування переважно симптоматичне — воно спрямоване на зниження інтенсивності симптомів. Антигістамінні препарати дозволяють позбутися проявів та відновити нормальну життєдіяльність. У важких випадках лікарі призначають гормональну терапію, яка пригнічує надмірну активність імунної системи щодо побутових подразників.

Вагома частка у рятуванні від цілорічної алергії відводиться профілактичним заходам. Необхідно позбутися будь-яких засобів, які провокують появу симптомів, та замінити їх на більш екологічні. Вологе прибирання дозволить зменшити кількість пилу. Заводьте тварин із гіпоалергенною вовною.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Пов'язані записи