Меню Закрити

Будівельний бізнес в Україні: прогнози на наступний рік

Може здатися, що криза не найкращий час для того, щоб думати про придбання нерухомості. Причини очевидні – національна валюта знецінюється, а разом із нею тануть і заощадження громадян, які не подбали про те, щоб зафіксувати їх у доларовому еквіваленті. Крім того, страждають і самі забудовники. Намагаючись балансувати між цілком зрозумілим бажанням отримання прибутку та підтримкою цін на прийнятному для середньостатистичного покупця рівні, одні втрачають частину потенційного доходу, інші ж зовсім не витримують подібного випробування на міцність. Це, своєю чергою, неминуче призводить до скорочення кількості пропозицій на первинному ринку нерухомості.

Разом з тим більшість експертів стверджує, що 2025 рік на ринку житла буде відносно спокійним, і неприємних сюрпризів чекати не слід. Пов’язано це, передусім, із відносною стабілізацією гривні та з тим, що низці забудовників вдалося знайти компромісне рішення, що дозволяє забезпечити постійний попит за порівняно низької купівельної спроможності українців.

“Соломоновим рішенням” стали мікроквартири – житла, на які можна витратити не більше десяти тисяч доларів. Питання доцільності придбання таких квартир дуже спірне, оскільки зниження вартості далеко не завжди зумовлене малим метражем – часто причина криється у сфері юридичних проблем. Частина нових житлових комплексів зводиться на ділянках, які не призначені для будівництва, або не підключаються до комунікацій. Таким чином, рішення про придбання такої нерухомості має бути виваженим та відповідальним.

Експерти також закликають українців не чекати в найближчому майбутньому принципових змін кон’юнктури будівельного ринку. На це можна буде розраховувати лише того, коли українці почнуть більше заробляти, а банки нададуть прозорі та ефективні інструменти оформлення іпотеки.

Загальна ситуація також характеризується зміною ділового ландшафту галузі – одні компанії виходять із гри, але в зміну їм приходять інші. Це, у свою чергу, веде до зростання попиту на готовий бізнес у цій сфері та збільшення кількості бажаючих купити будівельну компанію з ліцензією. Забезпеченням подібних продажів займаються численні юридичні фірми, які одночасно підбирають для клієнтів оптимальні варіанти та забезпечують законність та юридичну захищеність угоди. На сайті адвокатського об’єднання “Зігма” ви зможете отримати кваліфіковану консультацію адвокана з питань нерухомості та земельного права України.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Пов'язані записи