Меню Закрити

Код 95 у Чехії: що це, як отримати і навіщо він потрібний водієві

Професія водія є досить популярною серед українців за кордоном. Вона часто не потребує досконалого знання іноземних мов та досить гарно оплачується. Щоб офіційно працювати в Чехії та інших країнах Європейського Союзу далекобійником, водієм вантажного автомобіля чи автобуса, крім водійського посвідчення необхідно отримати обов’язковий документ для підтвердження професійної категорії – Код 95.

Не всім новачкам відомо, що таке Код 95. Це сертифікат, який повинні мати всі професійні водії транспортних компаній ЄС, які керують автомобілями масою більше 3,5 тонн. Код 95 – документ у вигляді пластикової картки, який підтверджує кваліфікацію водія та свідчить про отримання дозволів на перевезення вантажів і пасажирів. Отримати сертифікат можуть водії, які вже мають:

  • категорію С, D, CE та інші з дозволом керувати важким вантажним та пасажирським транспортом;
  • чіп-карту;
  • сертифікат проходження курсу ADR з правом перевозити небезпечні вантажі;
  • закордонний паспорт.

Згідно зі зміною регламенту та директивою Європейського Парламенту та Ради ЄС від 15.07.2003 р. для управління вантажним та пасажирським транспортом водій має отримати сертифікат Код 95, термін дії якого 5 років. Обов’язково надати Код 95 Чехія вимагає для роботи в усіх транспортних компаніях. Це стосується й водіїв-українців, які бажають працювати на території ЄС.

Як отримати Код 95 у Чехії?

Лише водійське посвідчення певної категорії не дає можливості легально працювати на великих транспортних засобах в країнах Європи. Роботодавцям потрібні гарантії, що далекобійник або водій громадського транспорту має достатню кваліфікацію та знання для безпечного пересування європейськими дорогами. Водій має знати правила вантажоперевезень та особливості транспортування пасажирів, аби не наражати на небезпеку себе та інших учасників дорожнього руху.

Код 95 є свідченням достатнього професіоналізму водія та надає йому право працювати у сфері вантажоперевезень, внутрішніх та міжнародних пасажирських рейсів. Для отримання європейського Коду 95 слід пройти підготовчі курси, які дозволяють оновити та закріпити навички для успішного працевлаштування в європейській транспортні компанії.

Короткий курс триває 35 годин. В курс обов’язково входить вивчення тахографа та облік робочого часу водія, теорію та практичні заняття з надання першої допомоги. 35-годинний курс підходить водіям, які:

  • отримали водійські права категорії С до 10.09.2009 р. або категорії D до 10.09.2008 р.;
  • отримували європейський Код 95 5 років назад та мають оновити його;
  • проходили довгий курс, але їхній Код 95 необхідно оновити.

Обов’язковою умовою для проходження короткого курсу є високий рівень професійних знань водія, в тому числі медична компетентність, знання основ роботи з різними типами вантажів та навички взаємодії з пасажирами. Для отримання Коду 95 короткий курс не передбачає складання іспиту.

Довгий 140-годинний курс професійного водія, окрім вищенаведених занять, містить практику, в тому числі на симуляторі екстремального водіння, заняття з теорії та екзаменаційне тестування. Можуть пройти це навчання водії, які надали до автошколи довідку про проходження медичного та психологічного обстеження, лист або розписку від чеського роботодавця про запрошення на вакантну посаду водія. Після проходження довгого курсу проводиться іспит.

Код 95 – бюрократична формальність чи необхідність?

Навчання на Код 95 не є формальністю або бюрократичною процедурою, щоб ускладнити життя водієві, як це може здатися на перший погляд. Часом водії, отримуючи права категорії С або D, впродовж тривалого часу не сідають за кермо вантажівки чи автобуса, а влаштовуючись на роботу, впевнено вказують, що мають потрібну категорію. Але відсутність практичних навичок та теоретичних знань може спричинити дійсно трагічні ситуації на дорозі. Особливо якщо водій не розуміє, як поводиться важке авто з різними типами вантажів, які проблеми можуть виникати при перевезенні пасажирів, домашніх тварин чи габаритних вантажів з різними особливостями.

Сертифікат водія-міжнародника призначений для того, щоб зробити дороги більш безпечними, впевнитися, що роботодавець наймає професіонала, який вбереже вантаж та пасажирів, не спричинить ДТП та зможе вжити необхідних заходів в надзвичайних ситуаціях.

Серйозне ставлення до навчання на Код 95, успішне та вчасне оновлення цього документу говорить роботодавцю про те, що водій:

  • володіє основами управління вантажним автомобілем;
  • може проводити завантаження/розвантаження, розчеплення причепа та інші маніпуляції;
  • адекватно реагує на зовнішні дратівливі чинники.

Отримання сертифіката – це відповідальність водія перед роботодавцем та іншими водіями, підтвердження гарної реакції водія та наявності вмінь, необхідних для безпечного руху транспорту.

Оскільки 140-годинний курс передбачає екзамен чеською мовою, в багатьох українських водіїв це викликає занепокоєння. Getman – автошкола, в якій Код 95 можна отримати, не знаючи чеської мови. Якщо водію в Чехії необхідно оновити чи отримати свій Код 95, тест можна здати з перекладачем. Автошкола Getman пропонує підготовку водіїв на коротких курсах та довгих курсах українською та російською мовами та надає послуги перекладу для успішного складання іспиту.

Курс в автошколі Гетьман надає можливість:

  • отримати права будь-якої категорії;
  • пройти короткий курс та довгий в автошколі Getman в Празі, Брно або Остраві;
  • придбати для підготовки до отримання Коду 95 підручник;
  • підвищити професійну кваліфікацію та опанувати нові технології та стандарти роботи.

На курси 95 Коду ціну можна дізнатись на сайті автошколи, вона залежить від їхньої тривалості та мови викладання. Після закінчення курсів в Getman водій отримує документ Код 95, який дозволяє офіційно працювати в транспортних компаніях та комфортно почувати себе на дорогах Чехії та ЄС.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Пов'язані записи