Меню Закрити

Який вигляд мають ракові утворення в грудях?

Шишка або ущільнення в грудях іноді може бути ознакою раку молочної залози. Це також може бути безпечна кіста або тимчасова зміна тканини залози, спричинена природними гормональними коливаннями, що виникають під час менструального циклу.

Отже, як дізнатися, чи є пухлина в грудях злоякісною? Найкращий варіант – проконсультуватися з лікарем і пройти такі тести, як мамографія або інші візуалізуючі дослідження. Якщо ж ви ще не готові звернутися по допомогу, лікарі LISOD підготували для вас відповіді на деякі запитання, які допоможуть вам краще зрозуміти природу вашого новоутворення в молочній залозі.

Чи можна за описом шишки зрозуміти, що це рак?

Деякі пацієнтки, читаючи коментарі інших жінок з раком грудей, часто порівнюють свій стан з їхніми словами. Але це помилкова стратегія. Груди (їх розмір, форма і навіть щільність тканин) у всіх різні, й аномальні процеси в кожної жінки можуть розвиватися по-різному.  Неможливо сказати: якщо ви це відчуваєте, це точно рак грудей. Те, що одній людині здається м’яким, іншій може здатися твердим або навпаки. 

Деякі види раку молочної залози відчуваються як окремі шишки або ущільнення в тканинах. Інші відчуваються ущільненням прямо під шкірою. Деякі з них можна легко переміщати під поверхнею. Інші залишаються нерухомими. І хоча у частини пухлин є чітко виражені краї, в інших їх немає.

Наприклад, протокова карцинома зазвичай більш виражена під час огляду, ніж часточкова карцинома, але у людей також може бути суміш цих двох типів раку молочної залози. Єдиний спосіб остаточно визначити, чи є у вас аномальні зміни і який у них характер, – це провести візуалізацію і біопсію молочної залози.

Який вигляд має “нормальна” тканина молочної залози? 

Дуже важко охарактеризувати відчуття, коли ви пальпуєте здорову тканину. Описати це неможливо, оскільки існує занадто багато варіантів. Найкращий спосіб для розуміння, що є норма у вашому випадку, – регулярні самообстеження. Тільки повною мірою усвідомлюючи, як відчуваються ваші груди в певний день менструального циклу, ви зможете з легкістю виявити аномальні зміни на ранніх стадіях.  

Чи спричиняють біль пухлини в грудях?

Більшість видів раку молочної залози не спричиняють болю, навіть якщо спочатку вони проявляються у вигляді шишки або ущільнення. Але біль все одно може привернути вашу увагу до гулі, коли якийсь предмет випадково вдаряється об бік грудей або ви випадково стискаєте залозу з пухлиною. 

Люди можуть відчувати біль або чутливість у ділянці грудей з різних причин. Больові відчуття у грудях можуть бути спричинені низкою чинників, чи то гормональні зміни, погана постава під час сидіння за комп’ютером, додаткове навантаження на верхню частину тіла під час носіння важких предметів, таких як сумки, рюкзаки, діти або сумки з продуктами. У результаті грудна клітка може бути хронічно “подразненою”. 

Чи треба довіряти своїй інтуїції?

Виявлення раку грудей часто починається з довіри до своїх інстинктів і уважного ставлення до свого тіла. Ви краще за всіх знаєте свої груди, тому важливо прислухатися до себе і не ігнорувати будь-які підозрілі симптоми. Рак грудей може проявлятися у вигляді нового ущільнення або грудки, зміни розміру, форми або зовнішнього вигляду грудей, виділень із соска або зміни текстури шкіри. Ці ознаки можуть вказувати на наявність проблеми, і в разі їх виявлення необхідно звернутися до лікаря.

Ваша інтуїція та уважне ставлення до свого здоров’я можуть зіграти вирішальну роль у ранньому виявленні раку грудей. Довіряйте собі, проводьте регулярні самообстеження і не соромтеся звертатися до лікарів за появи будь-яких підозрілих симптомів. Раннє виявлення значно підвищує шанси на успішне лікування, тож дбайте про себе і заохочуйте своїх близьких робити те саме.

Розкажи корисну інформацію у соцмережах

Пов'язані записи